به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی در این کارگاه آموزشی که با حضور کارشناسان و باغداران منطقه برگزار شد؛ قاسم حسنی، عضو هیات علمی بخش تحقیقات زراعی و باغی و حسین عزیزی، محقق بخش تحقیقات خاک و آب به ارائه توصیه های کاربردی در زمینه زمان و اصول صحیح برداشت میوه سیب در راستای کاهش میزان ضایعات و افزایش طول دوره انبارمانی در سردخانه به مخاطبان پرداختند.
حسنی اظهار کرد: توجه به تعداد روز پس از گلدهی کامل درخت در برداشت محصول سیب از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بر این اساس در رقم سیب زرد 145 روز و در رقم سیب قرمز 140 روز زمان لازم است تا میوه قابل برداشت شود.
وی افزود: سایر شاخص های تعیین زمان برداشت از جمله رنگ بذر، درجه بریکس، رنگ پوست میوه و شاخص مقدار نشاسته از جمله نکاتی هستند که به منظور تعیین زمان دقیق برداشت می توانند مورد استفاده قرار گیرند تا برداشت میوه در زمان مناسب صورت گرفته و از افزایش شدید هورمون اتیلن و در نتیجه کاهش کیفیت محصول جلوگیری شود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی با اشاره به اینکه برداشت اصولی و صحیح میوه می تواند نقش بسزایی در کاهش ضایعات تولیدی داشته باشد، اضافه کرد: چیدن صحیح میوه از اندام های بارده درخت، استفاده از سطل های پلاستیکی سالم و نرم، استفاده از دستکش و ... برای پیشگیری از خراش میوه و تجمیع میوه های برداشت شده در محل خنک باغ، سورتینگ و بسته بندی مناسب از جمله موارد حائز اهمیت در برداشت میوه سیب هستند.
عزیزی محقق بخش تحقیقات خاک و آب نیز با اشاره به اهمیت کنترل بیماری های پس از برداشت اظهار کرد: کپک آبی و خاکستری از مهمترین بیماری های پس از برداشت سیب هستند که به ترتیب بر اثر قارچ های پنیسیلیوم و بوتریتیس ایجاد می شوند و خسارت آنها در انبارهای سنتی یا سردخانههای معمولی و فاقد تجهیزات کنترل دما، رطوبت و ... بیشتر است.
وی لکه تلخی، لکه چوب پنبه ای، اسکالد سطحی و آب گزیدگی را از جمله مهمترین عوارض فیزیولوژیکی سیب، پس از برداشت محصول برشمرد و افزود: این عوارض فیزیولوژیک روي كيفيت ميوه تاثير قابل توجهی داشته و منجر به كاهش عملکرد و بازار پسندي محصول و افزايش ضايعات میوه می شوند و هر ساله خسارت سنگينی را به باغداران وارد می کنند كه می توان آنها را با مديريت صحيح تحت كنترل در آورد و ميزان خسارت را كاهش داد.
محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی تصریح کرد: محلول پاشی های کلسیم در چهار مرحله حساس رشدی میوه شامل فندقی شدن، گردویی شدن، تغییر رنگ میوه و دو هفته قبل از برداشت میوه می تواند باعث افزایش کیفیت انبارمانی میوه های سیب شود.
وی با تاکید بر عدم مصرف بی رویه کودهای شیمیایی به ویژه کودهای نیتروژنه افزود: مصرف کودها باید بر اساس نتایج تجزیه برگ صورت گیرد تا از بروز مشکلات مختلف تغذیه ای و فیزیولوژیکی در باغات سیب جلوگیری شود.